Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bűnmegelőzési tájékoztató

2011.04.19

TANÁCSOK A BETÖRÉS ELLENI VÉDELEMHEZ

 

rend2.jpg

 

 rend3.jpgrend-4.jpg
 

Az emberek szubjektív biztonságérzetét alapvetően befolyásolja, hogy biztonságban érzik-e lakásukat, házukat, és biztonságban érzik-e magukat a közterületeken. Az utóbbi időszakban sajnos egyre több lakásbetörésről és betöréses lopásról, sőt rablásról kapunk bejelentést. Ez a bűncselekmény nemcsak anyagilag érinti az áldozatot érzékenyen, hanem lelkileg is, hiszen ilyenkor egy vadidegen hatol be a magánszféránkba, és elviszi azokat a tárgyakat is (pl. családi ékszer), amelyekhez szoros érzelmi szálak fűznek. Felmérések szerint ilyenkor bizony sokan depressziós tünetekkel és olyan félelmekkel küzdenek, hogy el is költöznek abból a lakásból.

 

Ha azonban felhasználjuk a mechanikus és elektronikus vagyonvédelmi védelmi lehetőségek széles tárházát, és néhány egyszerű magatartási szabályt betartunk, jó eséllyel megvédhetjük vagyonunkat.

 

A BETÖRŐ 5 PERC UTÁN FELADJA!

 

Felmérések szerint egy betörő 5 percig kockáztatja a lebukást. Ha olyan védelmi rendszert lát, ami ennél hosszabb ideig feltartóztatja, nem kockáztatja meg, hogy lebukjon, inkább odébb áll. Kiadványunkban a vagyonvédelemhez adunk hasznos tanácsokat.

 

 

 

1. Külső védelem

 

A kertkapunál helyezzen el videotelefonos csengőt, így látja is, ki csenget! A kapu, a bejárati ajtó, garázsajtó akkor is legyen zárva, ha otthon tartózkodik. Társasházaknál fontos, hogy a lépcsőház ajtaja mindig zárva legyen, és a lakók ne engedjenek be idegent.

 

rend-5.jpg


 

Mozgásérzékelő lámpával világítsa meg a bejáratokat, és helyezzen el biztonsági kamerát!

 

Az udvaron ne legyen túl sok bokor, ami lehetőséget ad elbújni az elkövetőnek. Ne legyen szem előtt létra és egyéb olyan tárgy, amely segítségével a felső szinten levő erkélyekhez, ablakokhoz fel lehet mászni.

 

rend-6.jpg

 

2. A nyílászárók

 A családi házak esetében legveszélyeztetettebb helyek a nyílászárók: a bejárati ajtó, de leginkább a hátsó ajtók, az ablakok, az erkélyajtók. Fontos, hogy mindegyik védett legyen. A társasházakban a bejárati ajtó a támadható pont.rend-7.jpg


A bejárati ajtó erős (fém vagy keményfa) anyagból készüljön, több ponton záródjon, vagy több zárral. A zsanérok erősek legyenek, fontos a kiemelés elleni védelem és a megfelelő zár is elengedhetetlen. Ma már korszerű, fúrásálló, saválló, zártörés ellen védett zárak kaphatóak.

A mellékajtók védelme legalább ilyen fontos: ezeknek is szilárd anyagból, megfelelő zárral kell készülnie.

Az ablakok és erkélyajtók védelme is fontos: léteznek kulccsal is zárható ablakzárak. Az üveg betörését megelőzhetjük biztonsági fóliával. Fontos, ha elmegyünk otthonról, ne hagyjuk bukóra az ablakot, mert a betörők rend-8.jpgígy könnyűszerrel kinyitják azt. A pinceablakokat ráccsal érdemes védeni.

  A nyílászárókat elektronikus védelemmel is el lehet látni: léteznek egészen egyszerű, elemmel működő nyitásérzékelők ajtókhoz és ablakokhoz egyaránt. A besurranás ellen hatékony az elektronikus ajtóék, mely nyitásra éles hanggal jelez.3. Belső védelem

 

A korszerű mechanikus védelmet kiegészíti az elektronikus védelem. A riasztó rendszerek választéka hatalmas, a házilag is szerelhető olcsó rendszerektől kezdve a profi rendszerekig bármi kapható, az árak is széles skálán mozognak. A legegyszerűbb védelem is jól jöhet, ha a betörőt megzavarja. A riasztók lehetnek helyi hanghatással működőek, és /vagy jelezhetnek a mobiltelefonunkra vagy vagyonvédelmi cégek riasztó és vonuló szolgálatához lehetnek bekötve. 

rend-9.jpg

 

A riasztórendszerek mozgásérzékelővel, nyitásérzékelőkkel, tűz és –füstérzékelőkkel rendelkezhetnek, attól függően, milyen szintű védelmet szeretne a lakástulajdonos.

 
4. Értékeink védelme

 

Ha készpénzt, ékszert egyéb értéket tart otthon, érdemes a falhoz vagy nehéz bútorhoz rögzített széfbe tenni azokat. A betörők leginkább a készpénzt és az ékszereket viszik el, érdemes tehát ezeket jól elzárni.

Ügyeljünk a gépkocsi indítókulcsára is: előfordult már, hogy nem csak a lakásból tűntek el az értékek, hanem a szem előtt levő indítókulccsal az autó is.

 

5. Mire ügyeljünk?- a hét aranyszabály

 

A legjobb mechanikai és elektronikus védelem is kevés, ha nem tartjuk be az alapvető biztonsági magatartási szabályokat.

  

 • Zárja be a nyílászárókat akkor is, ha csak rövid időre megy el otthonról.
 • Ha elvesztette a kulcsát, haladéktalanul cseréltessen zárat a lakásajtón.
 • Ha csak rövid időre is elhagyja a lakást vagy házat, kulccsal zárja be az ajtót!
 • Soha ne hagyja a kulcsot egy kinti „rejtekhelyen” – a betörők ezeket nagyon jól ismerik.
 • Ne hagyjon kulcsot belül sem olyan bejárati ajtó zárjában, amelynek üveges része is van.
 • Vigyázat! A bukóra hagyott ablakokat a betörők nagyon könnyen kinyitják!
 • Ha csengetnek, ne nyisson ajtót meggondolatlanul, idegenekkel szemben fontos az egészséges bizalmatlanság! Az ajtón legyen nagy látószögű kémlelő ablak és ajtólánc! A kémlelő ablakon nézzen ki, és idegennek ne nyisson ajtót, ha nagyon szükséges, csak a biztonsági ajtólánccal nyissa ki résnyire az ajtót!

 
6. Szomszédok segítsége

  

rend1.jpgA biztonságos lakókörnyezet fontos eleme, hogy a szomszédok kölcsönösen segítsék egymást. Figyeljék a környéken felbukkanó idegeneket. Ha elutazik, kérje meg a szomszédot, hogy a postaládából szedje ki a küldeményeket, reklámújságokat. Ne látszódjon, hogy a házban, lakásban hosszabb ideig nem tartózkodik senki. Hasznos lehet –főleg idősebbek esetében - ha olcsó vezeték nélküli csengő jelző része az egyik házban, a csengő a másik házban vagy lakásban van, és gond esetén ennek megnyomásával is lehet jelezni a szomszédnak. Sokat számít azonban, ha tartjuk a kapcsolatot, beszélgetünk a szomszéddal, segítjük egymást.

 
 7. Hogyan tegyük biztonságossá a lakást?                    

A vagyonvédelem költségei terén az egészen olcsó megoldásoktól kezdve a csúcstechnológiáig bármi elérhető, és a piac is sokrétű. Két támpont lehet, ami a minőséget garantálja:

 

 1. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által bevizsgált és minősített vagyonvédelmi eszközök egészen biztos, hogy megbízhatóak. A biztosítók lakásbiztosítás kötéséhez megszabják, milyen vagyonvédelmi eszközök megléte esetén kötnek szerződést az ügyféllel. A minősített eszközök és azok forgalmazói megtalálhatóak a www.pluto.hu weboldalon.

 

 1. A Személy és Vagyonvédelmi Magánnyomozói Szakmai Kamara weboldalán (www.szvmszk.hu) a névjegyzék menüpont alatt megtalálhatóak az országban működő vagyonvédelmi cégek, lehet szűkíteni az egyes megyékre is.   A személy-és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. Törvény alapján csak olyan vállalkozás végezhet ilyen tevékenységet, amely számára a Rendőrség működési engedélyt adott ki. A vállalkozásoknak kötelező a kamarai tagság. A vállalkozások törvényes működését évente ellenőrzi a Rendőrség. A cégek működésének szigorú feltételei és a rendőrségi ellenőrzés a garanciája annak, hogy a kamarai tagok megbízhatóak. A vagyonvédelmi cégek szakemberei értenek a biztonságtechnikai rendszerek kiépítéséhez.

 
Amennyiben valaki egyszerűbb eszközökkel is beéri, a barkácsáruházakban is talál egyszerűbb riasztókat, széfeket, mechanikus védelmi eszközöket, melyeket könnyen be lehet szerelni házilag is.

  

8. Lakásteszt – Biztonságos az Ön lakása?

  

Ön szerint elég biztonságos a lakása? Tegye próbára magát tesztünk segítségével, és ha úgy érzi, valami hiányzik a megnyugtató védettséghez, azt lehetőleg pótolja! Válassza ki az Önre legjobban illő megállapítást, majd adja össze a pontjait, ezután nézze meg az értékelést. 

 1. A lakása jellege, elhelyezkedése
 1. Magányosan álló ház, kerítés nélkül, rácsozatlan ablakokkal - 1 p.
 2. Gyéren beépített területen lévő családi ház, kerítéssel, rácsozott ablakokkal - 2 p.
 3. A település központjában lévő ház, rácsozatlan ablakokkal - 3 p.
 4. Sűrűn beépített területen lévő ház, kerítéssel, rácsozott ablakokkal - 4 p.
 1. A bejárat láthatósága
 1. A környezet által takart - 1 p.
 2. Az ajtó és a környezete, a lépcsőház, a kerítés jól megvilágított - 2 p.
 1. Milyen a bejárati ajtó lapjának a szerkezete?
 1. Üvegezett ajtó, belül üreges - 1 p.
 2. Tömör keményfa - 2 p.
 3. Tömör lap fémborítással - 3 p.
 1. Az ablakok és egyéb nyílászárók
 1. Kívülálló részére hozzáférhető, normál ablaküveggel - 1 p.
 2. Nehezen elérhető ablak egyszárnyú, dupla vagy biztonsági üvegezéssel - 2 p.
 3. Az ablakok ráccsal védettek - 3 p. 
 1. Ha otthon tartózkodik…
 1. Belülről is kulcsra zárom, és a biztonsági zárat is beakasztom - 2 p.
 2. Csak becsapom magam mögött az ajtót, esetleg ráfordítom a kulcsot - 1 p.
 1. Ha elmegy otthonról…
 1. Mindig bezárom az ajtót, de az ablakot jó időben nyitva hagyom - 1 p.
 2. Ha csak rövid időre megyek el otthonról, nem szoktam kulcsra zárni az ajtót, csak becsapom magam után - 2 p.
 3. Minden esetben az összes zárral bezárom az ajtót, az ablakot pedig becsukom - 3 p.
 1. Ha hosszabb időre elmegy otthonról…
 1. Ugyanúgy bezárom az ajtót, mint máskor - 1 p.
 2. Gondosan bezárom az ajtót, az ablakokat, majd megkérem a szomszédot, hogy mindennap ürítse a postaládámat, és figyeljen a házra - 2 p.  
 1. Egy esetleges betörés esetén vagyontárgyairól, értékeiről tudna-e részletes leírást adni? 
 1. Biztosan fel tudnám sorolni, hogy miket vittek el - 1 p.
 2. Az értékeimről házi leltárt készítettem, a típus-, illetve a szériaszámok feltüntetésével, a fontosabb dolgokról pedig fényképem is van - 2 p.


Értékelés:

 

0-11 pont: Nagyon könnyű azt gondolni, hogy „velem ez nem történhet meg”, de a lopások, betörések statisztikai adatai folyamatos emelkedést mutatnak, és ez valószínűleg továbbra is így lesz, ha Ön nem tesz megfelelő lépéseket a megelőzés érdekében. Azt tanácsoljuk, hogy kérjen tanácsot a Rendőrségtől, vagy biztonsági szakemberektől.

12-24 pont: Ön nyilvánvalóan gondolt már arra, hogy biztonságosabbá teszi otthonát, de van még hely, ahol fejleszteni kell.

25-37 pont: Gratulálunk! Ön a betörők legnagyobb ellensége. Nyilvánvalóan tudatosan figyelmet fordít arra, hogy értékei biztonságban legyenek. Maradjon továbbra is éber és körültekintő!

 

 

rend13.jpg

  

A BIZTONSÁGOS INTERNET

  

Készítette:

Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztály

2010.

 

Biztonságos internet használat        

biznet01.jpgNapjaink legelterjedtebb tömegkommunikációs eszköze az internet. Segítségével információt gyűjthetünk, levelezhetünk, de rajta keresztül vásárolhatunk, lebonyolíthatjuk banki ügyeinket is. Az internet a mindennapi életünk részévé vált; szinte már nem is találunk olyan háztartást, amely ne rendelkezne internet hozzáféréssel. A felnőttek mellett már a gyerekek is otthonosan mozognak a cyber-tér világában. Egy 2007-es felmérés szerint a 6 év alattiak 62%-a, a 7-10 évesek 86%-a, a 11-14 év közöttiek 97%-a használja rendszeresen az internetet. Ha ez a tudásuk bővülését, látókörük kiszélesedését eredményezi, az internet használata pozitívnak mondható, azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a különböző káros tartalmak milyen hatással lehetnek gyermekeink fejlődésére. Emellett az interneten való bűnözés is egyre elterjedtebb. A leggyakrabban előforduló bűncselekmények: csalás, zaklatás, tiltott pornográf felvétellel való visszaélés. Éppen ezért fontos, hogy a szülők, pedagógusok tisztában legyenek az internethasználat veszélyeivel, és erre a gyerekek figyelmét is felhívják.

         A következő tájékoztatóból megtudhatják, hogy mi is az az internet, mire használják a gyerekek. Kitérünk az internethasználat veszélyeire, és tanácsokkal szolgálunk ezek elhárítására. 

Mi az internet?

Az internet az egész világot körülölelő számítógép-hálózat, amely kisebb számítógép-hálózatokat fog össze. Ennek eredménye egyfajta cyber-tér, amely a valódi világ mellett alternatív teret biztosít.

Mire használják a gyerekek és a fiatalok az internetet?

 • Mesenézésre: 10%
 • Fórumozásra: 18%
 • Élőszavas beszélgetésekre: 31%
 • Iskolai feladatok megoldására: 63%
 • Chatelésre: 66%
 • E-mailezésre: 81%
 • Közösségi oldalak látogatására: 81%
 • Játékra: 91% 

Az internethasználat veszélyei

Chat

biznet02.jpgAz egyik leggyakrabban használt internetes alkalmazás a fiatalok körében. Legnagyobb veszélye, hogy a legtöbb chat-rendszerben névtelenül vagy álnéven lépnek be a felhasználók. Az anonimitás mögé bújva olyan emberek kerülnek kapcsolatba, akik a valós életben soha nem ismerkednének meg (például a nagy korkülönbség vagy az életviteli különbségek miatt). A chat többek között a pedofilok számára is esélyt ad arra, hogy fiatalokkal ismerkedjenek. A névtelenség lehetőséget biztosít számukra arra, hogy szintén fiatalnak kiadva magukat tizenéves lányokkal, fiúkkal tartsanak fenn kapcsolatot, amely veszélyes is lehet a fiatalra nézve.  

Fontos, hogy tudjuk, gyermekünk kivel tart kapcsolatot a chaten keresztül és az esetleges személyes találkozásokra kísérjük el őket. Hívjuk fel a gyerekek figyelmét a következő fontos dolgokra, amelyek az ő biztonságukat szolgálják: 

 • Ne hagyd őrizetlenül a számítógéped, amikor nyilvános chatre vagy bejelentkezve - bárki írogathat a nevedben vagy folytathatja a beszélgetésedet
 • Személyes adatokat (telefonszám, lakcím) ne adj ki idegennek
 • Találkozót, randit ne beszélj meg – ha mégis, szüleid tudjanak róla és kísérjenek el
 • Soha ne engedd, hogy zsaroljanak, zaklassanak, ha ilyen történik, szólj a szüleidnek, tanáraidnak, vagy tanácsot kérhetsz a www.kek-vonal.hu weboldalon.
 • Képeket (főleg erotikus tartalmúakat) soha ne küldj át senkinek
 • Ha valaki ismerősre hivatkozva hív meg egy bulira, kérdezd meg az említett ismerősödet, hogy valóban tud-e róla
 • Bankkártyád PIN kódját soha ne add meg senkinek
 • E-mail fiókod jelszavát soha ne add meg senkinek
 • Fontos tudni: hivatalos személyek, a rendőrség munkatársai soha nem keresnek meg interneten keresztül

Regisztrálás

Az adathalászok miatt fontos odafigyelni arra, hogy milyen oldalakra regisztrálsz fel, és milyen adatokat adsz meg.

 • Mielőtt regisztrálsz bármilyen oldalon, egyeztess szüleiddel
 • Regisztráció előtt győződj meg róla, hogy díjmentes-e
 • Csak a feltétlenül szükséges mezőket töltsd ki, ezeket általában csillaggal jelölik
 • Minél személytelenebb elérhetőséget adj meg (lehetőleg e-mail címet) 

Számítógépes játékok

Ezeknek a játékoknak az a veszélye, hogy a gyermekek a játék során erőszakkal, pornográfiával vagybiznet03.jpg egyéb nem kívánatos tartalmakkal találkoznak. Különösen veszélyesek azok a játékok, amelyekben emberi alakba bújva kell embert ölni. Az erőszak ilyen megjelenése nem okoz gondot egy olyan fiatal számára, aki már el tudja különíteni a játékot a valóságtól. Az olyan gyermekek számára azonban, akik valamilyen okból erre nem képesek, ezen játékok komoly veszélyeket rejtenek magukban (gondoljunk azokra a fiatalok által elkövetett, erőszakos bűncselekményekre, amelyek elkövetése után számítógépes játékokra hivatkoznak). 

E-mailezés

 • Ismeretlen feladótól érkező levelet soha ne nyiss meg. Ilyen levelektől vírusokat, férgeket kaphatsz, és a levél megnyitásával azok is engedélyt kapnak további e-mailek küldésére, akiktől nem szeretnél levelet kapni.
 • A látszólag bankoktól kapott e-mailekre ne válaszolj, ha kérnek adatokat, jelszót, azt soha ne add meg. A bankok soha nem kérnek e-mailben sem adatot, sem jelszót, sem PIN kódot. Ilyen módszerrel az adathalászok próbálják az adataidat megszerezni.

Közösségi oldalak

 • Ne tegyél fel magadról kihívó, erotikus képetbiznet04.jpg
 • Csak valódi ismerősöket jelölj meg
 • Az elérhetőségeknél a lehető legkevesebb személyes információt add meg 

Phishing – adathalászat

biznet05.jpgAz adathalász célja a személyes adataink (azonosítók, jelszavak, kódok, számlaszámok) megszerzése. Az adathalász gyanús leveleket azonnal, olvasás nélkül törölni kell. A levelező rendszerbe alkalmazhatunk spamszűrőt, amely kiszűri a kéretlen leveleket. Fontos tudni, hogy a bankok soha nem kérnek egyeztetés címén interneten PIN-kódot, jelszót. Jelszavainkat soha ne adjuk meg másnak, emellett, ha több e-mail címmel, internetes fórumon való tagsággal rendelkezünk, érdemes különböző jelszavakat használni. Mellőzzük a könnyen feltörhető jelszavak alkalmazását (vezetéknév, születési dátum stb.)

Szerzői jogok megsértése

A szellemi alkotások a szerzői jog védelme alá esnek. Azok sokszorosítása, megosztása szerzői engedélyhez kötött. Ez vonatkozik azokra az esetekre is, amikor ezeket az alkotásokat az interneten teszik elérhetővé. A zenék, illetve filmek letöltésének kereteit a szerzői jog határai adják meg, amelyeket büntetőjogszabályok biztosítanak.  

A hatályos jogi szabályozás szerint szerzői jog alá eső művek letöltése önmagában nem bűncselekmény, amennyiben a letöltés a számítógép memóriájában vagy egyéb adathordozón magáncélú felhasználásra készül, és megmarad e keretek között.  

Amennyiben mások részére történik a letöltés, akkor már jogszabálysértést követünk el, de akkor is ezt tesszük, ha a művet mi magunk töltjük fel, és osztjuk meg másokkal. A számítógépes szoftverek, programok esetén a szerzői és szomszédos jogok megsértése elleni bűncselekményt akkor is megvalósítjuk, ha csak egy példányban, saját magunk részére készítünk másolatot. Ezzel szemben vannak szabadon letölthető és másolható díjmentes freeware és public domain szoftverek, amelyekről bővebb tájékoztatás a www.biztonságosinternet.hu oldalon található.

Pornográfia

Az interneten számos olyan oldal található, amelynek tartalma törvénysértő, így például erőszakos jellegű vagy gyermekpornográfiát tartalmaz. A Büntető törvénykönyv. büntetni rendeli a tiltott pornográf felvételekkel való visszaélést. A bűncselekmény minden olyan esetben megvalósul, amikor 18 év alatti személyről készített pornográf jellegű videó- film- vagy fényképfelvételt tesznek közzé vagy akár csak a saját telefonon, számítógépen tárolnak. Fontos tudni, hogy már az ilyen jellegű felvételek tartása is büntetendő. Súlyosabban büntethető az az elkövető, aki ezeket a felvételeket továbbítja, vagy felhasználhatóságát több személy számára biztosítja.

Ajánlott tanácsadó honlapok

Az internet használat veszélyeinek bemutatása után, végezetül néhány honlap, amelyek segítséget nyújtanak abban, hogy megóvjuk gyermekeinket az interneten elérhető káros tartalmaktól:

www.biztonsagosbongeszes.org

 

biznet06.jpg

 

 

www.kek-vonal.hu biznet07.jpg

 

www.biztonsagosinternet.hu

 

biznet08.jpg